همزمان با جنجالهای موجود در فضای سیاسی آمریکا در مورد مسئله مهاجران و اقدام ترامپ در اعلام کردن وضعیت اضطرار ملی برای تأمین بودجه ساخت دیوار مرزی با مکزیک، منتقدان سیاستهای ضدمهاجرتی رئیس جمهور، او را به نژادپرستی و اعمال سیاستهای تبعیضآمیز علیه اقلیتهای غیرسفیدپوست محکوم میکنند.
در این زمینه برنی سندرز سناتور دموکرات مجلس سنا آمریکا و از نامزدهای انتخاباتی رقیب ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری 2020 در جدیدترین اظهارات خود با تجلیل از گام های بزرگ مارتین لوترکینگ، رهبر مبارزات سیاهپوستان آمریکا در رفع تبعیضات نژادی در ایالات متحده در موضعی منتقدانه اعلام کرد مدارا در چند سال گذشته در این کشور عقبگرد داشته است.
سندرز در نشست موسوم به شبکه اقدام ملی آمریکا، گفت: همه ما میدانیم که برای پایان دادن به نژادپرستی نهادینه شده که تقریبا بر همه ابعاد جامعه آمریکا نفوذ دارد، مسیر طولانی پیش روی داریم.
وی در باره علل این عقبگرد با حمله به عملکرد ترامپ در مقام رئیس جمهوری افزود: «برایم اصلا خوشایند نیست که حالا ما رئیسجمهوری در کشورمان داریم که نژادپرست است. او نگرشهای جنسیتی دارد. او دشمن انسانها است. او بیگانه ستیز است. او درباره مسائل دینی فردی کوته فکر است. آرزو میکنم مجبور نبودم چنین سخنی را بیان کنم، اما این سخن، همان واقعیت لعنتی است که باید بیان شود.»
سندرز گفته است به همین دلیل ، اگر به ریاست جمهوری آمریکا انتخاب شود مبارزه با نژادپرستی جزو اولویت های او خواهد بود.
از سوی دیگر در اوایل ژانویه 2019 الکساندریا اوکازیو کورتز، نماینده دموکرات از نیویورک که از حامیان برنی سندرز در انتخابات ۲۰۱۶ بود در مصاحبهای به شبکه خبری سی.بی.اس اساس اتهام خود علیه نژادپرست بودن ترامپ را "کلمات مورد استفاده رئیس جمهوری" دانسته که از نظرتاریخی زبان ویژه برتریطلبان سفیدپوست بوده است.
زمانی که مجری برنامه تلویزیونی از خانم کورتز پرسید آیا به نظر او رئیس جمهوری نژادپرست است، نماینده ۲۹ ساله مجلس جواب داد: "بله، بله، بدون تردید."
رگههای نژادپرستانه در مواضع ترامپ
اگرچه در بسیاری اوقات بزرگنمایی و تبیین تک بعدی موضعگیریهای سیاستمداران در موضوعی خاص همچون تبعیض نژادی بخشی از شگردهای انتخاباتی رقبا برای به چالش کشیدن یکدیگر میباشد اما در مورد ترامپ مواضع و عملکرد وی جایی برای انتخاباتی پنداشتن انتقادات باقی نگذاشته است.
اعترافات مایکل کوهن وکیل و مشاور انتخاباتی ترامپ در مورد نژادپرست بودن رئیس آمریکا در نشست شهادتدهی در کمیته نظارت مجلس نمایندگان آمریکا که اواخر فوریه 2019 برگزار گردید از جمله این مستندات است.
وکیل شخصی ترامپ درباره روحیه نژاد پرستی او گفت: همه کلمه «چاه توالت» او را دیده اند، او در خصوصی به مراتب بدتر است. او یک بار از من پرسید آیا می توانم یک کشور را که توسط یک فرد سیاه پوست مدیریت میشود، چاه توالت بنامم. این زمانی بود که باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده بود.
کوهن همچنین افزود: او در شیکاگو به من گفت که افراد سیاه پوست هرگز به او رای نمی دهند، زیرا آنها خیلی احمق هستند.
اما جنجال در مورد سخنان توهین آمیز ترامپ علیه سیاهپوستان زمانی شروع شد که در ژانویه 2018 (دی 1396) گزارش هایی در رسانه هایی آمریکایی ظاهر شد که براساس آن ترامپ در جلسه ای در کاخ سفید با حضور جمهوری خواهان و دمکرات ها پرسیده بود: "چرا این همه آدم از این کشورهای چاله مستراح به اینجا می آیند؟".
نیویورک تایمز نیز پیش تر در گزارشی به نقل از ترامپ نوشته بود "اهالی هائیتی مبتلا به ایدز هستند و اگر شهروندان نیجریه پایشان به آمریکا باز شود دیگر به آلونک های خود در کشورشان بر نخواهند گشت."
گفتنی است ترامپ در مصاحبهای با شبکۀ سیبیاسِ امریکا تنها چند روز پس از پیروزی در انتخابات 2016 خطاب به معترضان امریکایی که نسبت به اجرای وعدههای نژادپرستانۀ ترامپ، اعلام انزجار کرده بودند گفته بود: «نترسید. ما کشورمان را پس میگیریم، اما حقیقتاً نترسید.»
با این حال ترامپ این اتهامات را به طور کلی رد و همچون سایر اتهاماتی که علیه او مطرح می شود آن را ساخته و پرداخته رسانهها عنوان میکند. او پس از انتقادات جهانی به سخنانش در مورد سیاهپوستان گفت : "من نژادپرست نیستم. هرگز با کسی که به اندازه من کمترین نشانه نژادپرستی در او باشد مصاحبه نخواهید کرد."
ادعای ترامپ اما نه تنها درمیان رقبای دموکرات که حتی درمیان بسیاری از هم حزبیهای او نیز خریداری نداشته است. به طور مثال در حادثه شارلوتزویل دموکراتها و بعضی از جمهوریخواهان، از وی انتقاد کردند که چرا به طور واضح و برجسته افراطیون دست راستی را به خاطر خشونتشان شماتت نکرد. در 12 اوت 2017 در جریان درگیری میان راستگرایانافراطی و مخالفان آنها در شهر شارلوتزویل ایلت ویرجینیا یک خودرو متعلق به یک سفیدپوست افراطی معترضان را زیر گرفت که منجر به کشته شدن 1 نفر و زخمی شدن بیش از ۳۰ نفر دیگر گردید.
پس از این حادثه ترامپ در جملهای کوتاه، خشونت و نفرتافکنی را به طور کلی محکوم کرد و خواستار خویشتنداری طرفها شد. این موضعگیری از نظر مخالفان کافی نبوده و نشان از جانب داری ترامپ از برتریجویان سفیدپوست پنداشته شد تا جایی که مارکو روبیو، سناتور جمهوریخواه ایالت فلوریدا گفت: "برای ملت آمریکا بسیار مهم است که رئیس جمهور وقایع ویرجینیا را با اشاره مستقیم به گروههای سفیدبرترپندار محکوم کند."
نانسی پلوسی، از رهبران دموکراتها در کنگره هم در توییتی نوشت: "دونالد ترامپ بعد از من تکرار کن: سفیدبرترپنداری دهن کجی و بیحرمتی نسبت به ارزشهای آمریکا است."
این نوع کلی و مبهم محکوم کردن اقدامات تروریستی نژادپرستان توسط رئیس جمهور آمریکا تا کنون نیز ادامه یافته است به صورتی که وی در واکنش به جنایت حمله به نمازگزارن مسلمان در مسجد النور نیوزلند توسط یک نژادپرست در گفتوگویی کوتاه با خبرنگاران، ضمن رد وجود بیانیه نژادپرستانه ۷۳ صفحهای از «برنتون تارانت» عامل حمله، گفت متنی که در آن از وی به عنوان «نماد هویت احیا شده سفیدپوستان» یاده شده باشد را ندیده است.
وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا تهدید «ناسیونالیسم سفید (پوستان)» در حال افزایش است، مدعی شد: «نه حقیقتاً. به نظرم آنها عدهای قلیل هستند که مشکلات بسیار جدی دارند».
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/10643
تگ ها: